Monday, March 30, 2009

Ayam Chettinad

Bahan-bahan:

-Kelapa parut setengah biji
-1 camca kecil jintan kasar digoreng sebentar tanpa minyak
-1 cm serbuk kulit kayu manis digoreng sebentar tanpa minyak
-3 biji buah pelaga digoreng sebentar tanpa minyak
-4 bunga cengkih digoreng sebentar tanpa minyak
-3/4 camca kecil kunyit serbuk
-3/4 camca kecil garam masala
-2 biji bawang besar didadu
-2 cm halia dihiris
-3 ulas bawang putih dicingcang halus
-2 camca besar serbuk cili
-3 biji buah tomato
-4 tangkai daun kari
-Juice dari sebiji limau nipis
-Segengam daun ketumbar
-Ayam 1 ekor dibelah 12 (digaul garam dan kunyit dan digorengkan) -
Minyak untuk mengoreng

Cara Memasak:

1. Giling atau mesen kelapa bersama-sama rempahratus yang digoreng tadi sampai lumat.
2. Panaskan minyak lalu digoreng bawang besar, halia, putih sampai kuning. Masukan kelapa yang dimesin tadi, serbuk cili, garam masala, kunyit dan digorengkan.
3. Masukan buah tomato dan sedikit air masaklah sampai kuahnya pekat.
4. Masukan garam, air limau dan daun ketumbar.


Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment